kormark.se Om E-handel>> Lathund - Varför E-handel - Webbutikshotell - Leverantörer - Program - Butiksportaler
 
Till Startsidan

Produkter
Kontakta oss
Kunder
Visningsrum
Bildels-
  specialisten

Vanliga frågor
Bilder
Animationer
Certifikat

 

E -handel

 

Förord

 

-Det står här att vi måste ut på Internet.

-Varför?

-Det står inte.

 

Detta citat från en välkänd reklamfilm från IBM speglar nog inställningen hos många företag idag. Man har hört att man måste ut på internet, men vet ej varför. Vissa kastar sig ut handlöst utan någon som helst plan, andra väntar för att utreda och utvärdera situationen först. Vilket är rätt? Inget av de två! Att bara lägga ut en hemsida utan att ha någon plan för den är lika förkastligt som det är att tro att man kan vänta  ett par år med sin Internetlansering.

 

Varför då ge sig ut på en marknad som idag endast omfattar drygt 1% av den totala detaljhandeln? Därför att när det gäller internet sker allting i en hastighet som är svindlande. Och samhället förändras i en allt större takt mot ett internet baserat samhälle. Om 10 år kommer det finnas ett par generationer som är uppväxta med internet som en naturlig del av vardagen. Det är nu man som företag kan lägga grunden för att vara med och konkurrera om denna i framtiden köpstarka kundgrupp. På internet räknas inte andra plats. Det gäller att vara med nu och etablera sig som en av de stora aktörerna på nätet. På internet finns inga nationsgränser. Om de svenska företagen inte tar chansen så kommer utländska företag att muta in den svenska Internetmarknaden, och är man väl etablerad på internet är det lätt att skapa sig ett namn. När man väl skapat sig ett välkänt namn är steget inte långt till att öppna fysiska butiker. Ett bra exempel är Boxman. Ett företag som specialiserat sig på att sälja CD-skivor över internet. Dom är nu så välkända och har ett så gott rykte att dom är i startgroparna för att öppna fysiska butiker runt om i landet. Har man en väl fungerande Internetbutik kan man som svenske företag använda sig av samma taktik för att pejla av nya marknader. Ett svenskt företag skulle t.ex kunna känna av den tyska marknaden utan att dra på sig några större kostnader. Och när man gjort sitt namn känt i Tyskland via internet är steget inte långt till att etablera butiker där nere. Man kan även vända på förhållandet: Internetbutiken kan vara ett mycket bra hjälpmedel för att locka in kunder i dom fysiska butikerna. Internetbutiken kan fungera som ett skyltfönster för både nya och gamla kunder. Man tillhandahåller möjligheten att skriva ut en inköpslista för de kunder som av olika anledningar inte vill handla över internet.

Under vårt arbete har vi märkt att det är många svenska företag som tar detta på stort allvar och har påbörjat internet- och e-handels satsningar i stor skala.

”Internetförsäljning är ju att jämföra med postorder, och dom har ju aldrig haft någon större del av marknaden.”

Detta argument har vi stött på och vi förstår tankesättet, även om det är fel.

Möjligheterna med internet är ofantligt större när det gäller att ge kunden service och information. Man kan ge varje kund en anpassad ”katalog” som förnyas ständigt. Allt eftersom bandbredden ökar hos hemanvändarna kommer man kunna erbjuda finesser som 3-D provdockor. Kunden matar in sina mått och får sedan se hur kläderna passar på just den kundens kroppstyp. Små videofilmer som demonstrerar produkterna. Det är i stort sett bara fantasin som sätter begränsningarna för vad man kan göra.

Man har även större möjligheter att binda kunden till sig. T.ex kan man följa en familj genom åren, skicka gratulationskort  till barnen på deras födelsedagar m.m. Nyhetsbrev via e-mail om nya produkter och påminna om t.ex skolstart. Man skall dock vara försiktig med att använda detta för direktförsäljning till barnen. Det viktiga är att skapa ett band till kunden.

Som ytterligare service kan man erbjuda kunden att prenumerera på t.ex strumpor och underkläder. Detta skall man endast kunna göra via nätet och till väldigt bra priser.

Barnen, framtidens kunder, skall givetvis ha sitt. En liten specialsida för barnen stärker ytterligare företagets profil som en butik för hela familjen.

 

Slutsatsen är att det gäller att satsa ordentligt, och satsa nu. En halvhjärtad satsning kan få negativa konsekvenser även på befintliga butiker.

Vi förstår att ett företag måste se till sina kostnader och av detta skäl kan tveka inför en större internet satsning. Men förlorade marknadsandelar och missade kunder i framtiden kan leda till stora förluster. En sparad utgiftsmiljon idag kan ge 100 förlorade intäktsmiljoner i framtiden.


 

Utvärdering av klädbranschen.

 

Vi har gjort en övergripande utvärdering av de största klädföretagen där vi t.ex. tittat på  hur de är utformade (om de är lättnavigerade, personlig åsikt om utseende osv) och vad de erbjuder. Tyvärr har vi ej fått fram hur mycket de omsätter på sin näthandel. På följande sidor har vi gjort tabeller där ni kan jämföra uppgifterna på de olika företagen, vilka som gjort deras hemsidor, betalningsätt, frakt osv.

 

Cellbes

De har en lättnavigerad, rätt så snygg sida som attraherar deras målgrupp och där de erbjuder bra produktinfo och nästan allt finns inom ett klicks avstånd. Relativt mycket varor .

Fördelar inom norden är att de har svenska , danska och finska hemsidor.

Nackdel är att de erbjuder ingen som helst kryptering vid lämnandet av uppgifter som personnummer, årsinkomst, adress osv.

Josefssons

Deras sidor är lättnavigerade , välplanerade. Innehåller inga produkter men man kan beställa varor via ett orderformulär och den vanliga postorderkatalogen.

Fördel är  leverans till dörren inom Sverige för 32 kr via posten.

Nackdel är att de som de flesta inte erbjuder någon som helst kryptering vid lämnande av personuppgifter.

 

Dressmann

Dressmann finns endast representerade på Internet med en norsk webbplats. Det enda på svenska är ett  par Dressmanbutiker som har enkla hemsidor under hemsidor för köpcentra ute i landet. Dessa hemsidor har inget enhetligt utseende och verkar ha uppståt på den enskilda butikens initiativ. Den norska webbplatsen är innovativ och har en modern design. Det finns inga möjligheter att köpa produkter men många varor presenterades med priser mm.

 

Hennes & Mauritz

HM är den enda klädbutikskedjan som har en Internetsatsning som kan jämnföras med postorderföretagen. Den internationella satsningen, betalningssätt, leveranssätt imponerar. Man kan välja mellan att handla eller skriva ut en inköpslista. Navigationen är enkel och logisk men ibland för djup och för långsam. Gränssnittet lämnar en del att önska. Dålig kontrast (grå text, vit bakgrund), endast optimerad för en skärmuppläsning på 800x600 och alldeles för mycket engelska uttryck i den svenska versionen (inget för ”tant Agda”). Det begränsade varuutbudet är ytterligare en sak som drar ner betyget.

 

Ellos

Förutom vanlig e-handel finns det också möjlighet att sitt hemma med papperskatalogen och kontrollera att varan finns i lager och att beställa den. Bildkvalitén är ibland tveksam och några bilder saknades men sidan är annars genomtänkt. När det gäller varuutbud är det Ellos som har satsat mest av alla. Det verkar som alla varor från papperskatalogen finns att köpa via Internet. Ellos är en av de få (se HM) som förstått att extratjänster kan locka vissa surfare tillbaka till hemsidan. Ellos erbjuder en länklista med ett hundratal nyttiga och onyttiga länkar.

JC

Det verkar som om JC har satsat på att göra sin sida unik istället för att göra den logisk och funktionell. JC har egna lösningar för hur användaren skall navigera och titta på deras kläder  vilket måste betraktas som mycket diskutabelt. Inte heller bilder och produktinformation är imponerande. Det går inte att handla några kläder på JC hemsida men besökaren kan skriva ut en inköpslista på sin skrivare.

 

Lindex

Eftersom Lindex endast har en vanlig hemsida med några få varuexempel ställs inte så stora krav på navigation, logik mm. Den är dock enkel, snygg och logisk.

Halens

Navigeringen ganska logisk men långsam. Produktbilderna lämnar lite att önska och produktutbudet är förvånansvärt magert för en så pass avancerad webbutik. Eftersom det e-handelssystem som Halens använder (Icat) ej kommer att ha någon support efter sommaren kommer deras e-handel att göras om. Styra Interaktiv från Borås ligger bakom Halens Webbutik.

 

 

 

Dressmart

Dressmart fick pris för bästa E-handelsida i år. Juryn hade uppenbarligen inte samma problem som vi hade med brutna länkar. Någon information om betalningssätt och leveranssätt fick vi inte eftersom vi inte kunde ta oss till dessa sidor på Dressmarts hemsida. Om det var brandväggen eller något annat som orsakade problemen vet vi inte. Den mest bidragande orsaken till att Dressmart fick priset måste vara produktbilderna som inte bara är fler per vara utan framför allt är i en klass för sig kvalitetsmässigt. Att klädesplaggen inte visas med hjälp av modeller och ibland är hopvikta på bilderna är kanske inte något plus. Förutom bilderna är det lite svårt att förstå att Dressmart blev belönade som bästa e-handel. Navigationen är logisk men ibland långsam, produktinformationen är dålig, färgvalet småtråkigt och man måste skrolla för att se hela första sidan.

 

Just a shirt

Lättnavigerade fräscha sidor med bra mått- och storlekstabeller och en bra informationssida om hur man handlar på siten.

Fördelar är lite större bilder på skjortorna och en hyfsad produktinfo om dem.

Nackdelar är att de bara har 10 st skjortor.

Shirtmate

Svårnavigerad sida framförallt vid inköpet, då man först måste surfa runt på sidan och titta på skjortorna, komma ihåg hur de olika modellerna såg ut (färger, kragar osv) och sedan skriva in det i ett beställningsformulär

Fördel är den fraktfria leveransen dagen efter vid beställning före klockan 12 (inom Sverige) och att de har krypering vid lämnandet av kreditkortsnummer odyl.

 

Tailor online

En relativt lättnavigerad site där man får skräddarsy sina egna skjortor (vilken krage, ficka, färg osv man vill ha)

Säljer även kalsonger och slipsar och har en bra produktinfo.

Fördelen är att de är nyskapande med att man kan skräddar sy sin skjorta och se hur den ser ut i.o.m. att bilden på skjortan uppdateras när man väljer de olika attributen till den.

Nackdelen är deras bilder uppdaterades lite problematiskt (ibland visades de inte alls).

 

Bluefly

Det är en enkel handelssite som ligger hos Yahoo och är förmodligen genererad av deras wizards. De säljer märkesvaror till enligt dem ett kraftigt rabatterat pris.

Fördel är att de använder kryptering vid lämnandet av kreditkortsnummer odyl.

Nackdelarna är att de har dålig produktinfo och väldigt små bilder på sina varor. Sedan ligger nog deras svåra adress dem i fatet, www.st2.yahoo.com/bluefly.

 

Next

Next skulle nog ha väntat med att lägga ut sin halvfärdiga hemsida. Inte nog med att det är frustrerande med länkar som inte leder till någon information utan Next skulle behöva göra om sin navigation. Den är rent av dålig. Hemsidan finns bara i en engelsk version och innehåller några produktexempel och ett beställningsformulär att användas ihop med papperskatalogen.  www.next.co.uk

 

MQ

MQ har endast en vanlig hemsida med några varuexempel. Sidan är gjord av Styra Interaktiv och Anxious från Borås och är snygg men har lite dålig kontrast.

 

Kappahl

Kappahk har endast en vanlig hemsida med några varuexempel.

 

Twilfit

Twilfit har endast en vanlig hemsida med information om klädmärken och butiksadresser. Sidan är snyggt gjord men har lite tveksam navigation.

 

Åhléns

Åhlens hemsida var helt nere i flera dagar för systemuppdatering vilket direkt drar ner betyget. Några kläder säljer inte Åhlens via Internet bara media (CD,Video) och kosmetika. Utformningen av söktjänsten är tveksam. Butiken är skapad av Interbizz.

Betalningssätt: Föreningssparbankens direktbetalning, Nordbanken, SE-Banken, SET.

Leveranssätt: Posten, Avhämtning i närmaste Tempobutik.

 

Gap

Gap finns bara i en amerikansk version och säljer inte utanför USA. Sidan var långsam och hängde sig ibland.

 

BC Company

BC Company är den butik som har mest locktjänster bla chat, länklista, gästbok. Det är en enkel men snygg sida. Kläderna är inte indelade i kategorier men eftersom varuutbudet inte är stort medför det inte något större problem.

Toga.com

Den 1:a september 99 öppnade internetvaruhuset toga.com skapat av ägarna till Shopping-zone (Brandzone, Underzone,Juniorzone mfl) och Spray. Toga skall etablera sig i Norden, Tyskland, Frankrike och England. Klädförsäljningen består av märkeskläder och varuindelningen och navigationen bygger delvis på klädmärken. Man säljer förutom kläder datorer, mobiltelefoner, kosmetik, heminredning mm. Webbutiken är enkel och funktionell fast navigationen är ibland ologisk.

Boo

Till sist det nya företaget BOO som skall  etableras runt om i världen och sälja framförallt sportkläder men som ej startat ännu. BOO har ett par hundra anställda och ett halv dussin kontor i Europa och USA. BOO skall sälja sportkläder och kommer att ha ett par tusen artiklar. Alla produktbilderna skall vara i 3D. Inget startdatum var angivit.

 

 

Nätets största webbutiker

Källa:relevantknowledge (nov-98)

 

www.Bluemountainarts.com   16%

Är mer en portal än en webbutik.

 

www.Amazon.com   14%

Böcker, cd-skivor, elektronik och leksaker. Trots att det är priser, varuutbud, marknadsföring som gjort Amazon så framgångsrika är det inget fel på formen. Mycket bra och ambitiös navigation och lättläst men färglöst gränssnitt.

 

www.Ebay.com    8%

Privatannonser köp och sälj.

 

Barnes & Noble  7%  

 

Cnet software downloads  6% 

 

www.Etoys.com   5%

Allt för barnen även barnkläder. En ambitiös webbutik med stort varuutbud, bra navigering, bra produktinformation och skapligt bildmaterial.

 

www.Cdnow.com   5%

Ett väldigt stort utbud av Cd-skivor. En webbutik som satsar på mervärde för besökaren. Här finns artiklar om musik, intervjuer av artister, gratis musik att ladda ner mm.

 

Colombiahouse  5%

 

Musicblvd   4%

Se CDnow

 

www.Valuepage.com   4%

Annonskampanjer, gratisprodukter mm.

Sammanfattning teknologi.

Det är underligt att företag som Halens, Ellos, mfl kan ha så medelmåttiga produktbilder  på sina webbsidor. När kunden inte kan prova och känna på klädesplagget bör man åtminstone ha en bra bild på varan om man skall få kunden att köpa den. När det gäller bildkvalitet är Dressmart i en klass för sig själva. Även om våra nedladdningsproblem på Dressmart, Gap, Halens och HM kan ha berott på den lokala brandväggen är det oförlåtligt att driva kunderna till konkurrenterna med brutna länkar och långa nedladdningstider.

Vi har märkt att resultaten varierar beroende på varifrån vi är uppkopplade. Vi har inte tittat närmare på hur företagens kundtjänst fungerar. Måste man koppla ner modemet för att ringa? Hur är bemanningen? Hur lång svarstid är det på förfrågningar via e-post? Det verkade inte speciellt vanligt att man kunde kontakta personal online(co-browsing).

Något som var skrämmande var hur dåligt dessa företag rankades när man sökte på vissa nyckelord tex ”kläder” och ”tröjor” i diverse sökmotorer tex. altavista, yahoo, lycos, hotbot, goto och infoseek. Den enda butiken som hittades bland de 100 första träffarna var Josefssons som bäst på 42:a plats medans mindre klädbutiker dök upp mycket tidigare. Ett par av företagen som har riktiga internetbutiker finns inte ens representerade på Yahoos länklista.

 

Sammanfattning strategi

Det är få branscher som sett riktiga internetsatsningar ännu, speciellt bland etablerade aktörer. Det är ofta nya företag som endast har internet som plattform som förstår tekniken bäst och satsar mest. Man kan dela in klädbranschen i tre grupper klädbutikskedjorna, postorderföretagen och internetaktörerna. Det finns betydligt färre internetaktörer i klädbranschen än  i tex bok- och CD-branschen men man kan ändå ana  samma tendens, dvs att internetaktörerna satsar medan klädbutikskedjorna , med något enstaka undantag (HM), avvaktar. Postorderföretagen har inte överraskande kommit lite längre eftersom de har hela logistiksidan uppbyggd sedan tidigare. Få postorderföretag har lagt ut hela sitt varuutbud på internet och inget har vad vi vet haft någon större reklamkampanj för sin internetbutik men med två av de viktigaste komponenterna på plats, butik och logistik, har flera postorderföretag kommit en bra bit på vägen.

När det gäller marknadsföring har vi inte gjort någon närmare granskning. Rent allmänt har vi sett väldigt lite reklam i TV och tidningar (speciellt i TV) för internetbutiker. I vissa andra länder har det förekommit något mer, speciellt i USA. Har det överhuvudtaget förekommit någon reklamkampanj för någon internetbutik som säljer kläder så har det i så fall varit undantaget som bekräftar regeln. Fördelarna med att vara först i branschen att riktigt etablera sig på internet verkar inte vara tillräckligt eller så är de inte uppenbara för alla. Undantaget är HM som har marknadsfört sig på internet och lyckats bli en av de fem mest besökta svenska internetbutikerna.

De flesta bedömare är överens om att orsaken till att alla de optimistiska prognoserna om internethandeln kommit lite på skam utanför USA och utanför CD-, bok- och datorbranschen, inte är möjligheterna utan kunskaperna om internetmediet. Bristen på nybyggaranda hos de ”gamla” traditionella företagen anses vara en större orsak än tex bristen på bra betalningskanaler och barnsjukdomar hos internet. Med nya säkra betalningssätt och snabba uppkopplingar för gemene man på gång det närmaste året försvinner de sista hindren och vägen ligger öppen för de som inte tvekar.

Inte nog med att en internetbutik är ett billigt sätt att sälja varor det är också ett väldigt billigt sätt att etablera sig på marknader utanför det nuvarande affärsområdet. Detta under förutsättning att man inte hamnar långt bak i kön och måste locka kunder från redan etablerade konkurrenter.

En sak som skiljer CD- och bokbranschen från andra branscher på internet är prissättningen. Det skall naturligtvis vara billigare att handla på internet än i den traditionella butiken eller så skall man erbjuda någonting annat tex bättre service. Anledningen är att kunden i större utsträckning gör jobbet åt butiken. Vissa branscher går t.o.m. åt andra hållet. Hos bankerna får man betala extra för att man gör bankkassörskans jobb. Ett undantag är resebranschen där det är vanligt att man får rabatt om man bokar en resa via internet.

När det gäller internationella satsningar varierar det kraftigt från de som håller sig inom Sverige via de som håller sig inom sitt utbredningsområde till den nya och ej flygfärdiga klädbutiken BOO som verkligen har förstått internets möjligheter och satsar över hela västvärlden. BOO har startats av internet- och finansfolk och satsar på sportkläder eftersom vinstmarginalerna är högre där.

Det återstår ännu att se vem som blir den första ”jätten” på internet i klädbranschen i Sverige och internationellt.

 


Uppgifterna i tabellerna är framtagna juli -99


Företag

Hennes & Mauritz

Josefsson

Ellos

Lindex

Adress

www.hm.com

www.josefssons.se

www.ellos.se/

www.lindex.se

Websidekonstruktör

Spray

Jii Comp

-

Adera+

Tjänster

E-handel, shoppinglista

Beställningsformulär till katalog

E-handel,och beställningsformulär

Minikatalog, med priser

Nedladdningstid startsida 56k modem

10 sek

20 sek

20 sek

15 sek

Bläddringstid sidor

Normal

Snabb

Normal

Snabb

Språk

Svensk och engelsk

Svensk

Svensk

Svensk

Betalningssätt

Postförskott, faktura,kontokort, konto,betalkort

Josefssonskonto, faktura och postförskott

Postförskott, faktura och Ellokskonto

-

Leveranssätt

Post, privpak

Till dörr via posten

Posten, ASG

-

Säkerhet

SSL

Ingen

SSL

-

Antal dambyxor

1

-

41+ 10 jeans

2

Antal herrskjortor

7

-

15

-

Lockbeten för nya kunder

E-post, nöjessida

-

Länklista

-

System

ASP

CGI

CGI

ASP

 

Företag

Cellbes

Haléns

Dressmart

JC

Adress

www.cellbes.se

www.halens.com

www.dressmart.com

www.jc.se/

Websidekonstruktör

Jii Comp

Styra Interaktiv

-

Adera+

Tjänster

E-handel

E-handel

E-handel

Katalog och inköpslista

Nedladdningstid startsida 56k modem

20sek

15 sek

20 sek

30 sek

Bläddringstid sidor

Normal

Normal

Långsam

Normal

Språk

Svensk, finsk och dansk

Svensk, finsk, dansk och estländsk

Svensk

Svensk

Betalningssätt

Cellbeskonto och postförskott

Postförskott, faktura och Halénskonto

Kreditkort, faktura och Internetbanker

-

Leveranssätt

Posten

Posten

Posten

-

Säkerhet

Ingen

Ingen

-

-

Antal dambyxor

26

12

-

11(unisex)

Antal herrskjortor

13

1

22

1

Lockbeten för nya

Nej

Nej

Nej

Nej

System

Icat Commerce

Icat Commerce

?

ASP

 

Företag

Shirtmate

Just a shirt

BC company

Tailor Online

Adress

www.shirtmate.com

www.justashirt.com

www.bccompany.com

www.tailoronline.
com

Websidekonstruktör

-

 (Frontpage 3.0)

-

 (Frontpage 3.0)

-

Velodrom  & Co, grafik av Partners

Tjänster

E-handel

E-handel

E-handel

E-handel

Nedladdningstid startsida 56k modem

25 sek

30 sek

25 sek

35 sek

Bläddringstid sidor

Normal

Normal

Normal

 Normal

Språk

Svensk

Svensk

Svensk

Svensk

Betalningssätt

Kreditkort,

Postförskott

postförskott,faktura

Postförskott, bet. förväg pg och bg

Leveranssätt

Fraktfritt (till dörr ?)

Posten

Post,Privpak

Posten, hemlev. 4 v

Säkerhet

SSL

-

-

-

Antal dambyxor

-

-

8

-

Antal herrskjortor

3 välj krage och färg

10

1

Skräddarsy din egen

Lockbeten för nya

Tipsa vän få present

Nej

Tävling,chat,länklista

Nej

System

ASP

ASP

-

CGI

 

 

 

Företag

Bluefly

Toga

 

 

Adress

www.st2.yahoo.com/bluefly

www.toga.com

 

 

Websidekonstruktör

Självkonstruerad med Yahoowizards

 

 

 

Tjänster

E-handel

E-handel

 

 

Nedladdningstid startsida 56k modem

10 sek

 

 

 

Bläddringstid sidor

Snabb

 

 

 

Språk

Engelsk

Sve (eng,fra,ty-snart)

 

 

Betalningssätt

Kreditkort

postförskott,faktura, kreditkort

 

 

Leveranssätt

Posten

 

 

 

Säkerhet

SSL

Verify Easy

 

 

Antal dambyxor

14

40 unisex

 

 

Antal herrskjortor

60

6

 

 

Lockbeten för nya

Nej

 

 

 

System

CGI

 

 

 

 

E-handelsprogramvara

 

Icat kommer inte att ha någon support efter sommaren men är en vanlig programvara idag.

Programvara

Microsoft Site Server 3.0 Commerce edit.

Infinicom Icat

IBM Net Commerce

Stedman Surfcat

www-adress

www.microsoft.com

www.24store.com

www.ibm.com

www.stedman.se

Återförsäljare

Dustin Partner AB

Infinicom

IBM Svenska AB

Stedman AB

Pris (kr)

41 000

97 500

42 000   (Pro: 200 000)

24 000

Plattform OS

NT

NT,Solaris,Silicon Gr.

NT,Solaris,IBM,AS/400,OS/390

NT, Linux

Plattform Web

IIS,Netscape , Lotus Domino

IIS,Apache, Netscape, O´Reilly

Netscape , Lotus Domino

flera webservrar

Databas (rek)

SQL Server, Access

Oracle, SQL Server, ACI, Sybase, SQL Anywheres

Oracle 8.04

SQL Server, Access, MySQL

Språk

Eng

Eng, Sve mod

Eng

Sve

Kunder

Dell, Barnes&Noble

Halens, Micro, Cellbes

B&W, Interflora

BBmarketing, Idka

 

 

Programvara

Oracle Internet Commerce Server 1.0

Lotus Domino Merchant

Netscape Merchant System

Mercantec Softcart 3.0

www-adress

www.oracle.com

Www.lotus.com

www.netscape.com

www.mercantec.com

Återförsäljare

*

*

*

*

Pris (kr)

187 500 (-98)

35 000 inkl lice.

235 000 (-98)

18 000 (-98)

Plattform OS

Bla NT

NT

Unix

NT,Linux,Solaris mfl

Plattform Web

*

Lotus (ingår)

Netscape

Apache, IIS                                                                                                                                                                                           Netscape                        Oracle Web Server

Databas

Oracle

*

*

Access, Informix, Oracle, Sybase.

Språk

Eng

Eng

Eng

Eng

Kunder

ICA Handlarna,Amazon,Cdnow,Lindex?

Shopamerica.com

Hawaiian-greenhouse.com

*

Designersdirect.com

Jrclothing.com

Tshirtnow.com

 

 

Programvara

Intershop Online 3.0

Pandesic

One-To-One Commerce

Open Market Transact

www-adress

www.uni-x.se, www.intershop.de

Www.pandesic.com

www.broadvision.com

Www.openmarket.com/

Transact/

Återförsäljare

Förenade X AB Falsterbo

*

*

*

Pris (kr)

50 000

25 000 (-98)

*

900 000

Plattform OS

NT,Solaris,HP-UX,AIX.Silicon Gr

NT

*

Unix

Plattform Web

*

IIS (Site Commerce)

*

*

Databas

Sybase,SQL Server

SQL Server

Sybase, Oracle

Sybase, Oracle

Språk

Eng,Fra,Ty,Norsk

*

*

Flerspråkig

Kunder

Hewlett Packard, Audi

*

www.le-shop.ch

www.kaufhof.de

www.shoppingdirect.pt

AT&T,Barclay’s Bank, Time Warner Pathfinder, Disney

 

 

Programvara

Blue Martini E-merchandising 2.0

Catalog

 

 

www-adress

www.bluemartini.com

www.catalogint.com

 

 

Återförsäljare

*

*

 

 

Pris (kr)

2 000 000

70 000

 

 

Plattform OS

NT, Solaris

*

 

 

Plattform Web

*

*

 

 

Databas

SQL Server, Oracle

*

 

 

Språk

Eng

Eng

 

 

Kunder

Levis, Gymboree

Xerox, Eccoskor

 

 

* I de fall det är tomma rutor i tabellen har vi antingen inte hittat information eller så fungerar mjukvaran med samtliga marknadsledande lösningar.

 

 


Leverantörer av E-handelsystem

 

 

Vissa företag ger väldigt bristfällig information och vill komma och göra en egen förstudie innan man kan ge några som helst uppgifter. Detta tar de då betalt för. Att få någon som helst prisindikation från dessa företag på en av oss färdigskissad mall är inte att tala om. Givetvis säger de själva att de har flexibla lösningar och är bäst på alla sätt, men kan inte verifiera sina ord.

 

 

Linné

Linné är ett företag i Göteborg som tillhandahåller lösningar på alla av de vanligaste plattformarna och bygger sedan kundanpassade applikationer. De kom inte med några nyskapande lösningar men har fördelen av att vara ett större företag som nyligen gått ihop med Cell och därmed fått tillgång till bredare kompetens som kompenserar deras begränsade erfarenhet av e-handelsprojekt.

 

Anxious

Det Boråsbaserade företaget Anxious var det företag som kom med mest egna idéer och kändes mest nyskapande med många bra lösningar. Inte bara tekniska lösningar utan även förslag på hur man skulle kunna använda sig av Internetbutiken för att generera kunder till  de lokala butikerna. De hade även bra lösningar på administration av butiken som var lättanvända och praktiska. Anxious är ett relativt ungt företag och betydligt mindre än Linné och Netch. Men detta anser vi inte vara någon nackdel. Kontakten blir mer personlig och de är mer angelägna att utvecklas tillsammans med sina kunder.

 

JiiComp

Ett företag i Alingsås är även det ett mindre företag. Har en bra erfarenhet av e-handelslösningar med goda referenser. I första hand business to businss, men har även gjort lyckade nätbutiker riktade mot konsumeter. Ett bra exempel är Ginza som idag är nästan lika stora som Boxman försäljningsmässigt.  Det var ett av de företag som verkade ha lite mer egna idéer och uppfattades även de som nyskapande. Vi fick se ett exempel på hur deras offerter ser ut och de var mycket detaljerade. Detta ger deras kunder möjligheten att själva välja vilka tjänster man vill köpa och vad man kan lösa på egen hand.  JiiComp tar halva kostnaden för en förstudie vilket skulle innebära en kostnad på ca 15 000. Vid förstudien lämnas en väldigt detaljerad och genomarbetad plan för hur man skulle kunna gå tillväga så redan här kan man styra sitt behov ganska väl.

 

Rowika

Rowika i Göteborg är ett företag  i Pulsen koncernen och har även de haft tidigare kontakter med KappAhl. Det som främst särskiljer Rowika från de övriga företagen på vår besökslista är att de enbart arbetar med IBM´s e-handelslösning NetCommerce som bas. Precis som de andra bygger givetvis Rowika även kundanpassade applikationer som specialsyr NetCommerce. Fördelen med detta är att de arbetar med en av de största aktörerna i världen när det gäller datalösningar. Nackdelen är att man är låst till den lösningen. Även om man utan problem kan lägga till egna applikationer i framtiden är man bunden till NetCommerce som system och det kräver att man samarbetar med ett företag som är specialister på detta.

 

Netch

Netch är ett företag från Lund som skapar en helt unika lösningar. De förbinder sig även att inte jobba med några konkurrenter i samma bransch. Detta löfte ställer vi oss lite tveksamma till om de kan hålla. Om man endast jobbar med ett företag per branschgren blir det till slut svårt att hitta nya kunder. Netch arbetssätt innebär att man först har en s.k flygning där representanter från kunden och Netch diskuterar igenom strategier och lösningar under en två dagars period. Detta tar de betalt för. Netch verkar väldigt kompetenta på den tekniska biten och har goda referenser. De är dock väldigt förtegna om priser och lösningsdetaljer.

 

Vi har även kontaktat företag som Cellmore, Crescendo och Sema, men ej fått information från dessa. De rutor som ej är ifyllda hos de andra leverantörerna har vi ej fått eller hittat någon information om.

Observera att de flesta företag är flexibla i sina lösningar. När vi enbart skrivit Skräddarsytt eller Anpassat innebär det bara att det företaget inte försett oss med specificerad information.

Systemexempel

För att kunna jämföra prisnivåer skissade vi följande e-handelslösning som vi bad att få ett ungefärligt pris på.

De priser vi fick låg mellan 1-2 miljoner kronor.

 

·         Fullständiga licenser för nedan beskrivna funktioner.

·         20 000 artikelnummer.

·         En prestanda på 100 000 träffar/timme sammanlagt (30 per sek).

·         Fyra språk och möjligheten att utöka med ytterligare ett tiotal språk. Olika domännamn skall kopplas till de olika språkversionerna.

·         Systemet skall rikta sig mot vanlig konsument.

·         Lagersaldokontroll som visar ersättningsvara om varan är slut.

·         Design av butiken (enkel, lättnavigerad med inriktning på produkinformation). Butiken skall ha flexibla designmöjligheter (ej låsta mallar), möjligheter till DHTML, ASP mm.

·         Möjlighet till olika antal bilder till varje artikelnummer (thumbnails, förstoringar, detaljbilder).

·         Snabba och avancerade sökfunktioner (fritext).

·         Korsreferenser (varutips).

·         Betalningssätt: Faktura, postförskott samt möjligheten att använda SET, kreditkort, konto mm i framtiden.

·         Kundtjänst: orderbekräftelse, orderstatus, FAQ och onlinesupport (chatt eller liknande).

·         Möjlighet för kunden att skriva ut en inköpslista (ej best) att ta med sig till närmaste butik.

·         Webhotelltjänst med dedicerad server/servrar eller liknande lösning. God säkerhet, backup mm.

·         Artikeldatabasen i vårt OLF-system skall importeras, kopieras, eller liknande, till internetbutiken. En koppling mot det centrala OLF-systemet (Oracle) som överför uppdateringar av varuinformation till internetbutiken och en koppling mot internetbutikens varulager som överför kundordrar. Bägge kopplingarna skall endast överföra information en gång per dygn.

·         Administration av produktdatabasen, kundtjänst mm sköts av oss.

·         Redigering av butikens innehåll (kampanjer, nyheter) skall kunna göras av oss på distans.

·         Varudistribution sköts av vår entreprenör.

·         Två års support.

·         Utbildning av personal för att sköta administration av varuutbudet och kundtjänsten.

·         Säkerhet: SSL eller likvärdigt vid överföring av personuppgifter.

·         Möjlighet att lägga till virtuella provdockor, videopresentationer mm i framtiden.

·         Kundregister med personlig inloggning och presentation.

·         Kundanpassade medlemsutskick via e-post.

 

 

Hårdvara och prestanda

 

Det går inte att säga exakt vilken serverhårdvara som krävs eftersom det är så beroende av webbutikens utformning och kundbeteende mm. Redan med en server typ Pentium II 100-300Mb RAM kan man klara prestanda i storleksordningen 50 000 sidor per timme. Lägger man sedan databasen på en server och använder dubbla webservrar får man en mycket bra prestanda som klarar flera tusen användare samtidigt.

Bandbredden på serverns är naturligtvis väsentlig för prestandan. Den kan enkelt ökas eftersom behoven ökar. Eftersom varuinformation hämtas från butikens databas kan denna bli systemets flaskhals men den risken uppstår först vid väldigt stort antal artiklar. För att motverka och för att snabba upp sökningar efter varor har vissa system  caching av databasen i RAM-minnet.

 

I tabellerna nedan har vi samlat några av de viktigaste punkterna baserat på de uppgifter vi fått från företagen, i de fall där vi fått mer detaljerad information bifogar vi dessa i separata bilagor.


 

Företag

Styra

Adera+

Jiicomp

www-adress

www.styra.se

www.aderagroup.com

www.jiicomp.se

info@jiicomp.se

Ort

Borås

Gbg, Stkhlm

Alingsås

Operativsystem

NT

Anpassat till koncept

NT, Solaris,OS400

Webserver

IIS

Anpassat till koncept

IIS, Apache

Bygger på E-handelsprogramvara

Site Server, Icat

Skräddarsytt

Wipcore, Netcommerce,Icat

Databas

 SQL Server, Oracle (SQL-ODBC)

Anpassat till koncept

SQL Server, Oracle,DB2 (SQL-ODBC)

Applikationsspråk

ASP

Anpassat till koncept

Wipcore:ASP(C++, VB) Net-
commerce:Netdata(Java/Corba)

Betalningssätt (säkerhet)

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Bankbet., MasterCard,

Visa och SET (SSL) (via Torget o passagen)

Systemets kundservice

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Valfri

Inköpslista

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Ja

Samarbetspartners

 

 

Postnet

Kunder E-handel

(ej E-handel)

Haléns, (MQ)

Lindex, JC (Hasselblad, Volvo,SAAB,SKF)

Cellbes, Bokia, Ginza Musik Josefsson, (Posten)

Övrigt

 

 

EDIFACT

 

Företag

Adacra

Computer Publishing System

Framtidsfabriken

www-adress

www.adacra.com

info@adacra.com

www.cps.se

info@cps.se

www.framfab.se

 

Ort

stkhlm

Stkhlm

Stkhlm,Gbg, Malmö

Operativsystem

Anpassat till koncept

NT4

Anpassat till koncept

Webserver

Anpassat till koncept

IIS

Anpassat till koncept

Bygger på E-handelsprogramvara

Skräddarsytt

 Skräddarsytt (e-pac)

Skräddarsytt

Databas

Anpassat till koncept

SQL Server (alla ODBC)

Anpassat till koncept

Applikationsspråk

Anpassat till koncept

Visual C++

Anpassat till koncept

Betalningssätt (säkerhet)

Anpassat till koncept

Flera

Anpassat till koncept

Systemets kundservice

Anpassat till koncept

Orderbekräftelse, orderstatus, interaktiv kundtjänst

Anpassat till koncept

Inköpslista

Anpassat till koncept

Ja

Anpassat till koncept

Samarbetspartners

 

 

 

Kunder E-handel

(ej E-handel)

(ICA,SEB,Skandia)

Telia e-commerce, Ahlsell (SJ Tidtabell)

Boxman, DIAL försäkring (SVD)

Övrigt

 

Databas komm. med tex EDI

 

 


 

Företag

Netch

Linne Data

Anxious AB

www-adress

www.netch.com

info@netch.com

Www.linnegroup.com

info@linnegroup.com

www.anxious.se

Ort

Lund

Gbg, Stkhlm, Malmö

Borås

Operativsystem

NT, UNIX

Anpassat till koncept

NT

Webserver

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

IIS

Bygger på E-handelsprogramvara

Skräddarsytt

Icat Site Server, Wipcore, Intershop

Skräddarsytt

Databas

De flesta (helst Oracle,SQL Server, Sybase)

Anpassat till koncept

Ms SQL

Applikationsspråk

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

ASP, VB, C++

Betalningssätt (säkerhet)

postförskott,faktura,SET,    (SSL)

Anpassat till koncept

Kreditkort osv

Systemets kundservice

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Inköpslista

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

Ja

Samarbetspartners

Andersen Consulting, Oracle, mfl

Oracle, IBM, Lotus mfl

-

Kunder E-handel

(ej E-handel)

Bokus,NK, IKEA,Matomera,Peak Performance,

Micro bildelar, Internetto, Electrolux home(SAAB, Nordbanken)

Hobbex (MQ, Samahalls Intranät)

Övrigt

Se webbutikshotell,

Autm. maillistor

 

 

 

Företag

Enator

Imc-ab

Wmdata

www-adress

www.enator.com

info@enator.com

www.Imc-ab.com

webmaster@imc-ab.com

www.wmdata.se

infomaster@wmdata.se

Ort

Växjö, Göteborg, Stockholm ,Malmö

Lund

Stockholm

Operativsystem

NT

NT(win95,Mac)

NT, AIX, HP-UX

Webserver

IIS

Anpassat till koncept

Alla

Bygger på E-handelsprogramvara

Wipcore

Skräddarsytt

Skräddarsytt

Databas

Access, Alla ODBC-SQL

Filemaker Pro(andra parallelt)

Anpassat till koncept

Applikationsspråk

ASP, COM

Filmaker pro script, CGI

Anpassat till koncept

Betalningssätt (säkerhet)

faktura,postförskott, elektronisk penningtransaktion
(tex SET)

Valfri (Secure servers)

Anpassat till koncept

Systemets kundservice

Anpassat till koncept

Anpassat till koncept

 

Inköpslista

Ja

Ja, kan skapas

Anpassat till koncept

Samarbetspartners

-

-

 

Kunder E-handel

(ej E-handel)

-

-

Arla extranät (Posten Logistik)

Övrigt

Databaskomm med OBI

Automatisk uppdatering från bef databas

Databaskomm med  EDI


 

Företag

Stedman AB

Iconmedia

Rowika

www-adress

www.stedman.se

info@stedman.se

www.iconmedialab.com

bjorn.westerberg@icon...

www.rowika.se

rowika@rowika.se

Ort

Växjö

Stockholm

Gbg

Operativsystem

NT, LINUX (UNIX)

NT, Sun Solaris mfl

NT, AIX, Sun Solaris, AS/400 , OS/390

Webserver

 IIS & Apache år 2000

IIS

Lotus Go Web server, (Netscape Enterprise Server / Domino server)

Bygger på E-handelsprogramvara

Skräddarsytt

Siteserver.,( Dynamo från ATG och Net-commerce )

IBM Net.Commerce V 3.12 alt 3.2

Databas

Alla ODBC-SQL

SQL Server, Oracle

DB2, Oracle mfl

Applikationsspråk

Perl (ASP år 2000)

VB, Java, C, C++

 

Net.Data, C, C++,  JAVA, Perl, Kornshell, etc

Betalningssätt (säkerhet)

Postförskott,faktura,kreditkort Telia Elec. Com. (SSL)

faktura , postförskott ,konto på internetbanker (Veri sign,Verify Easy)

 

SET, kreditkort, Cybercash,  Proforma faktura, postförskott, faktura eller Bankernas direktbetalning. (SET, SSL, certifikat)

Systemets kundservice

Orderbekräftelse, orderstatus

 

orderstatusbevakning,onlineoderbekräftelse,orderbekräftelse

Inköpslista

Nej, kan skapas.

 

Nej

Samarbetspartners

Konsum i Dalbo

 

 

Kunder E-handel

(ej E-handel)

Se E-handelsprogram-
vara,EDI-kommunikation av ordrar. Öppen källkod

Ving resor, VW, Svenska Spel

Butiker www.boxman.se Postorder: www.laredoute.se www.ellos.se www.hedberg.p.se www.kakelpalatzet.se www.pedab.se (CICS/Stordatorlösning utan Net.Commerce)

Övrigt

 

 

Databaskom till EDI,MQSeries,SAP,CICS,IMS och Domino.

 


Webbyråer

 

Det finns ett oräkneligt antal webbyråer, stora och små, och många av dem talar om e-handel i sina verksamhetsbeskrivningar. Nedan följer en lista på ett antal som vi tittat på men valt att inte studera närmare. Skälen har varit flera, bla har några haft specialkompetens som vi bedömt som mindre intressant och många har endast haft erfarenhet av e-handel i mindre skala eller jobbar med e-handel tillsammans med sammarbetspartners som finns med i vår annalys. Detta är ingen bedömning av företagens kompetens och kvalitet utan vår gallring utefter våra utgångspunkter för analysen.

 

·        A+A, Göteborg www.aplusa.se

·        Akryl, Göteborg www.akryl.net

·        Artisan, Växjö, www.artisan.se

·        Awesume, www.awesume.se

·        Bit generation, Stockholm, www.bitgeneration.com

·        Catwalk Interactive AB, www.catwalk.se

·        Centrum elektronisk handel, Stockholm www.centrumntr.se

·        Cineprint, Stockholm, www.cineprint.se

·        Clockwork/Optosoft, www.clockwork.se

·        Dimension, Stkhlm, Gbg,Lund www.dimension.se

·        Embryo, Göteborg www.embryo.se

·        Esign, www.esign.nu

·        Innovative AB Stkhlm, Gbg www.innovative.se

·        Interactia, Linköping, www.interactia.com

·        Interbizz, Luleå, Stockholm, www.datadesign.se

·        Internetservice AB, Vårgårda, www.no1.se

·        Komet media interakt, www.komet.a.se

·        Light valley media, Ljusdal, www.light.nu

·        MEMA communication AB, Stockholm, www.mema.se

·        OpenIT data AB, Stockholm, www.openit.se

·        PBK outsourcing, www.pbk.se

·        PeMA web design AB, www.pema-wd.com

·        Ports, Göteborg, www.ports.se

·        Projector, www.projector.se

·        Scala, www.scala.se

·        Skapa digital design, Göteborg, www.sdd.se

·        Tegenarea interaktiv media HB, Stockholm, www.tegenarea.com

·        Weblife, www.weblife.a.se

·        Webtrade systems AB, www.webtrade.se

 


Webbutikshotell

 

Webbutikshotell är webhotell med mjukvara för e-handel. Även om det är möjligt att lägga upp en butik med stort varuutbud är lösningen inget för ett företag som vill ha en större skräddarsydd butik med kopplingar till

befintliga databaser. På ett webbutikshotell kan man få en enklare, mindre butik till en låg kostnad och med väldigt liten ekonomisk risk. Butiken administreras från en vanlig webläsare. Detta har sedan en tid blivit en väldigt populär lösning. Mindre internetbutiker skjuter upp som svampar ur jorden. Man bör betänka att en viktig  sak fortfarande inte ingår i de här paketlösningarna, marknadsföringen av internetbutiken.

 

Företag

www-adress

Startavgift-Provision

Månadsavgift

Cellmore

www.cellmore.com

10 000

Från 2 500

Ord & Bildverket

www.suede.com/plaza

Uppgift saknas

<100prod gratis

>100 offert

Icat commerce online

www.icatmall.com/merchant

Uppgift saknas

50$ - 350$

Internetto

www.internetto.se//galleria/omhyr.html

Uppgift saknas

<100prod  gratis

>100prod 495 - 2 850

Aladdin

www.aladdin.se/shopping/

500

250

Rocketfuel Buildashop

Buildashop.rocketfuel.com/buildashop/

90$      1$/transaktion

10$

Webbutiken

www.webbutiken.com

Uppgift saknas

550 - 1 650

Shopen i butikcentret

www.gratisbutik.nu

Uppgift saknas

2 400

Internetmarknaden

www.internetmarknaden.com

Uppgift saknas

500

Virtuel Spin Internet Store

www.virtualspin.com

Uppgift saknas

<100prod  67$

Homepage Creator for E-business

www.ibm.com/hpc/sweden/

Uppgift saknas

200 - 1 600

Geoshop

www.geocities.com/join/geoshop/

55 cent/transaktion

25$ - 100$

Netrix Internet Shop

www.netrix.se/shopinfo/

Uppgift saknas

777 – 2 000

Yahoo Store

store.yahoo.com/ad.html

Uppgift saknas

100$ - 700$

Shopsitetx

www.openmarket.com/shopsite/tx/index.cfm

Uppgift saknas

100$

Netch/shop

www.shop.netch.se

Uppgift saknas

Från 1 000

Commerce+

www.sonera.se

Uppgift saknas

1 000

Internet.erbjuder.nu

internet.erbjuder.nu

Uppgift saknas

 

Mikro-,Mini eller Megamarket

www.rtg.se/webhotell/webinfo.asp

0 – 25 000

250 – 2 667

Telia Electronic Commerce (Intershop)

www.telia.se/e-commerce

2 – 5% av värdet

1 000 – 10 000

Textalk Webshop

www.textalk.se/webshop/

Uppgift saknas

1 000

Wineasy Commerce System

wcs.wineasy.se

1 500

1500 obegränsat antal produkter

Rent that shop

www.rentthatshop.com

Uppgift saknas

<50prod  1 500

Kataline

www.massdata.se/kataline/

Uppgift saknas

Från 1 500

Mindspring

www.mindspring.net

50$

150$

Calypso quickshop

domino3a.calypso.net/demo/www/quickshop.nsf

Uppgift saknas

1 800

Rent@shop

www.centrumntr.se

Uppgift saknas

Från 6 000

Tele2

www.tele2.se/trade2shop/

Max 50 prod  gratis

Max 1 000 prod 9 900

Max 50 prod 500

Max 1 000 prod 980

Seo

www.seo.net

Uppgift saknas

1500

 

 


Butikssamlingar

 

Här bör man registrera sin webbutik.

 

·         www.torget.se/handla

·         http://gallerian.passagen.se/

·         www.spray.se

·         www.extraprislandet.com

·         www.internetto.se

·         www.punkt.se/kanaler/shop

·         www.everyshop.se

·         www.paletten.com

·         www.butiksguiden.com

·         www.orelink.com

·         www.tjohoo.se/shopping/

·         www.leta.se

·         www.imall.com

·         www.icatmall.com

·         www.geocities.com/Shopping_Center

·         shopping.yahoo.com

·         shopping.altavista.com